Wat is judo?

Judo is dus een moderne, olympische gevechtsport gebaseerd op verdedigingstechnieken, waarbij techniek, soepelheid, kracht en uithoudingsvermogen de grondbeginselen zijn. Dit kan enkel bekomen worden door een doorgedreven en geconcentreede training van het lichaam. Men kan Judo indelen in 4 groepen:

• De valtechnieken (= Ukemi)
  • De werptechnieken (= Nage-Waza)
  • De controletechnieken (= Katame-Waza), Waaronder:
    • De houtgrepen (= Osae-Komi-Waza)
    • De klemtechnieken (= Kansetsu-Waza)
    • De wurgtechnieken (= Shime-Waza)
  • De kata's : een stijloefening waarin alle facetten van judo verwerkt zijn.
  • Al deze technieken worden uitgevoerd met zachtheid en respect voor de partner.

Hoe is judo ontstaan?

Judo is het Japans voor ZACHTE WEG. Het is een moderne tweekampsport, die als voorloperde Japanse gevechtsport Jiu-Jitsu heeft, die bedoelt was om zijn tegenstander uit te schakelen. Judo werd ontwikkeld door Meester JIGORO KANO (1860-1938), die met zijn tengerelichaamsbouw Jiu-Jitsu ging studeren. Door zijn vervolmaking om als zwakkere een sterkere te overwinnen, bouwde hij zelf een nieuw systeem uit, dat niet alleen de lichamelijke opvoedingbestudeerd, maar ook aandacht besteedt aan het geestelijke aspect. Hij opende in 1882 de Kodokan school (= school tot onderricht van de zachte weg) met als filosofie : Seiryoku Zen'yo (= maximum doeltreffendheid bij minimum aan inspanning) dwz.,met een kleine inspanning een zo groot mogelijk resultaat behalen en Jita Kyoei (= voorspoeden algemeen welzijn) dwz., door eigen vervolmaking bij dragen tot de vervolmaking van de gemeenschap.

De regels op onze tatami.

Judo is zowel een lichamelijke als geestelijke vormende sport. Daarom hoort men onderstaande regels in acht te nemen:

• Nagels van handen en voeten dienen kort en proper gehouden te worden, zodat men de partner hiermee niet kan verwonden.
  • Judogi (= judopak) dient zuiver te zijn, dwz. na training verluchten en regelmatig wassen.
  • Lichaam goed verzorgen.
  • Niet eten of drinken op de mat.
  • Geen juwelen of scherpe voorwerpen dragen, dit om een partner niet te kwetsen.
  • Lang haar wordt bij elkaar gebonden.
  • Meisjes dragen een witte T-shirt.
  • Kleding netjes ophangen in de kleedruimte.
  • Judogordel behoorlijk geknoopt.
  • Ritsu-Rei (= staande groet) bij het betreden en het verlaten van de tatami (= judomat), ook bij het begin en het einde van een oefening groet men zijn partner.
  • Leden die te laat komen, moeten zich eerst komen verontschuldigen bij de sensei (= leraar) voorafgegaan door een Ritsu-Rei.
  • Op teken van de sensei gaan judoka's, volgens Kyu (= kleur van de gordel) naast elkaar op de rode boord van de tatami staan. Wanneer de sensei gaat zitten, gaan ook de judoka's gezamelijk zitten (eerst linker, daarna rechter knie) gevolgd door Za-Rei (= zittende groet). Dit gebeurt in stilte! Op het einde van de training doet men hetzelfde.
  • Verwondingen dienen onmiddellijk verzorgd te worden
  • Wanneer men niet oefent, bv. om uit te rusten of naar uitleg van de leraar te luisteren, doet men dit geknield of in kleermakerszit ofwel staande zonder tegen iemand of iets aan te leunen.
  • Concentratie is noodzakelijk om vooruitgang te boeken, dus onnodig spreken en zeker over andere zaken dan judo, is te vermijden.
  • Judoka's die de les storen zullen zonder fout van de tatami gestuurd worden.
  • Judo mag alleen op de tatami uitgevoerd worden, bij misbruik hiervan word je geschorst.
  • Vragen?

Heb jij nog vragen betreft judoclub

Berendrecht?

Deze mag je altijd stellen via telefoon,

contactformulier of gewoon eens een

keertje langs komen.

Groot of klein, iedereen is welkom!

Contact formulier!

Inschrijvingen tornooien:

Ben jij één van onze judoka's?

En wil jij een tornooi mee doen?

Twijfel dan niet om eens mee te doen!

Meer informatie over tornooien kan je op

de training vragen bij een van onze trainers.

Inschrijven kan via deze link.

Proeflessen:

Wilt jouw kind kennis maken met Judo?

Maar twijfel jij of het wel iets voor hem/haar is?

Kom snel, de eerste 4 opeenvolgende

trainingen zijn gratis!